Latuviitta
   Etusivu            Kosmo GIS
 
Päivitys: Kosmo 3.0, josta on saatavilla beta-versio kesäkuussa 2013, tukee myös muokkausta WFS-palvelun kautta (WFS-T).  WMS-palveluun on lisätty tuki https:n ja tunnuksen/salasanan käytölle, ja tämä versio pystyy myös käyttämään Spatialite-tietokantaa sekä lukemiseen että kirjoittamiseen.
 
OpenJUMP:iin perustuva Java-ohjelma, jota on kehitetty vektoreiden muokkaus- ja analyysityökalusta enemmän MapInfon ja ArcMapin kaltaiseksi loppukäyttäjän GIS-ohjelmaksi.  Yksi pääkehittäjäyhtiö, espanjalainen SAIG :. Sistemas Abiertos de Información Geográfica S.L.
 
Kehitystyötä on selvästi tehty tilauksesta asiakkaiden tarpeita varten, mikä näkyy tiettyjä erityistarpeita varten tehtyinä edistyneinä ominaisuuksina.
Muun muassa OpenOfficen kanssa integroitu karttalehtien eräajotulostus on tällainen.
 
Kosmoa ei vaivaa sama muistirajoitus kuin OpenJUMP:ia, koska Kosmo vie aineistot levyvälimuistiin.  Testiaineistona käytetyn 1,2 miljoonan aluekohteen shapefilen avaaminen Kosmolla kestää 30 sekuntia.  Myös noinkin suuren aineiston muokkaaminen onnistuu, vaikka tallentaminen kestääkin huomattavasti aineiston avaamista kauemmin.   Varjopuolena Kosmossa käytetyssä ratkaisussa on se, että karttatasot eivät voi sisältää sekaisin mitä tahansa geometriatyyppejä, kuten OpenJUMP:ssa, eikä usean eri karttatason muokkaaminen samassa projektissa ole yhtä joustavaa
 
Kosmo tukee ilman mitään lisäasetuksia sekä PostGIS- että Oracle Spatial -tietokantoja.   Tietokanta-aineistoja voidaan myös päivittää.  Oracle Spatial -tuki näyttää, ikävä kyllä, tukeutuvan Oraclen omaan SRID-koodistoon.  Tämä voi johtaa yhteensopivuusongelmiin, jos tietokantataulujen SRID Oraclessa on määritelty EPSG-koodeilla.
 
Kosmon WMS-tuki on muuten hyvä, mutta WMS-palveluita ei voi käyttää käyttäjätunnuksella ja salasanalla suojatulla https-yhteydellä.  Näitä palveluita on käytettävä esimerkiksi OpenJUMP:lla tai Quantum GIS:llä.
 
Kosmon WFS-tuki on erittäin hyvä.  Erityisesti spatiaalikyselyiden tekemisessä Kosmo on  useimpia muita vastaavia ohjelmia parempi.  Periaatteessa iGeoDesktop ja OpenJUMP:in WFS-laajennos ovat vielä Kosmoakin parempia, mutta Kosmo on paljon paremmin yhteensopiva eri merkkisten WFS-palvelimien kanssa.  Kyselynmuodostintyökalu helpottaa WFS-kyselyiden rakentamista, mutta spatiaalikyselyiden osalta sen käyttö ei ole erityisen selkeää.
 
Kosmosta on saatavilla melko paljon ja hyviä käyttöohjeita, mutta vain espanjaksi ja katalaaniksi.  Kosmon opetusvideoista ohjelman käyttöä voi kuitenkin opetella, vaikka ei kieltä ymmärtäisikään.
 
Kosmon asentaminen on helppoa.  Asennuspaketteja on sekä Windowsia että Linuxia varten.  Valittavissa on myös Java-ajoympäristön sisältävät asennuspaketit.  Ne vievät enemmän levytilaa, mutta niitä käyttämällä asennuksen onnistuminen on jokseenkin varmaa, vaikka tietokoneelle olisi asennettu useita Java-versioita.  Samoin kuin OpenJUMP:lla, Kosmon zip-pakettiasennukseen ei tarvita järjestelmänvalvojan oikeuksia.  Kosmo vie asennettuna tilaa noin 140 megatavua ja Java jre:n sisältävä versio noin 240 megatavua.  Vertailun vuoksi OpenJUMP tarvitsee levyltä vähimmillään vain 15 megatavua.  Ero johtuu Kosmon lisäominaisuuksien mukanaan tuomista lukuisista uusista .jar- ja .dll-tiedostoista.
 
Huomautus:  Joskus, jollain tietokoneilla, Kosmo ei käynnisty käyttäjälle, jolla on rajoitetut oikeudet tietokoneeseensa.  Ongelma ratkeaa siirtämällä tiedosto msvcp71.dll hakemistosta Kosmo-2.0.1dlls hakemistoon  Kosmo-2.0.1binjrebin